“מה עשתה היום הבורסה?” או “האם שווה להיכנס עכשיו לשוק?” הן שאלות ששומעים ברחוב ובכלי תקשורת רבים. שוק ההון משמיע קולותיו בחדשות הרדיו, הטלביזיה והאינטרנט וצובר קהל מתעניינים הולך וגדל. למרות שנשמע באוזננו המונח שוק ההון על בסיס יומי, האם עצרנו לרגע והבנו את תפקידו של שוק זה בכלכלה ובחברה? למה שוק ההון קיים? למה בכלל הוקם ומה מטרתו?
על שוק ההון
שוק ההון הוא מפגש בין גופים הזקוקים למימון לבין משקיעים וחברות המעוניינים להעניק מימון זה לגוף מסוים מתוך ציפייה לייצר לעצמם רווח בעתיד כתוצאה מהענקת מימון זה.
המקום שמאפשר למפגש זה בין הקונים והמוכרים להתקיים נקרא בורסה והיא מאפשרת לפועלים בה לבצע עסקאות בניירות הערך תוך כדי שהם מנהלים ביניהם משא ומתן וירטואלי.
משא ומתן זה מתבצע בעזרת הפקודות שאותם קונים ומוכרים שולחים למחשב הבורסה המתארות את המחירים שבהם הם מוכנים לקנות ולמכור ניירות ערך מסוימים.
הגופים יכולים להיות חברות, ערים ומדינות והם פונים לציבור על מנת לגייס הון לפעילות מסוימת אותה הם מעוניינים לבצע.
ללא שוק זה, גופים רבים לא היו יכולים לקיים את פעילותם העסקית או שהיא הייתה מבוצעת בחוסר גמישות וביעילות נמוכה.
שוק ההון משקף את המצב הכלכלי במשק ובעולם מפני שהוא מפגש בין קונים ומוכרים רבים המבצעים פעולותיהם מרצונם החופשי.
שוק ההון כמנוע צמיחה
שוק הון יעיל, שקוף ודינמי הוא הכרחי למדינות שרוצות להתפתח מכיוון שהוא מאפשר לחברות עסקיות להקים, לקיים ולהרחיב את פעילותם הכלכלית ואת אפשרויות המימון שלהן, כלומר, אפשרויות גיוס הכסף שלהן.
צמיחה כלכלית מתאפיינת בין השאר ברמת אבטלה נמוכה, תוצר לאומי גולמי (תל”ג) גבוה, ייצוא יציב, השקעות מחו”ל ועוד.
כתוצאה מאפשרויות המימון ששוק ההון מאפשר לחברות וליזמים, אלו מגייסים כוח אדם מה שעוזר להוריד את רמת האבטלה, מעלה את התוצר הלאומי הגולמי ומגדיל את הייצוא של המשק.
כל זה יחד מושך משקיעים בינלאומיים וגופים זרים להשקיע כספם באותו המשק ובכך עוזר לצמיחתו הכלכלית.
פריחה כלכלית של משק מסוים תורמת גם למשקים רבים בעולם כולו מכיוון שיש תלות בין כלכלות בעולם, כאשר כלכלה מסוימת צומחת היא מגדילה את הצריכה שלה ואת הייבוא שלה- מה שמגדיל את הייצוא של כלכלות אחרות ותורם לצמיחתן גם כן.