לחברת סטארטאפ יש משאבים רבים: המוטיבציה הגבוהה מאוד של המייסדים והעובדים, הידע המעמיק בתחום שבו פועל הסטארטאפ, היכולת למצוא פתרונות מקוריים לצרכים שונים ועוד. לעומת זאת כסף, משאב נחוץ אחר, לא תמיד קיים בשפע – ולכן חשוב להשתמש בו באופן מושכל. על-מנת שאכן כך יהיה, דרוש מנהל כספים, ולא סתם מנהל כספים אלא אדם עם הבנה וניסיון בניהול הפן הפיננסי של חברות סטארטאפ.
באילו מצבים חשוב במיוחד למצוא מנהל כספים לחברת סטארטאפ?
באופן עקרוני כל סטארטאפ זקוק למנהל כספים, כלומר איש מקצוע שזו המומחיות שלו וזהו תחום האחריות שלו, כך שהמנכ”ל והמייסדים יכולים להתפנות להובלת החברה בכל ההיבטים החשובים האחרים. לקראת תהליכי גיוס הון מתעצמת החשיבות של העסקת מנהל כספים מנוסה ומקצועי, כולל במתכונת של אאוטסורסינג, ועוד מצב שבו התועלת של מנהל כספים לחברות סטארטאפ גבוהה במיוחד היא כשיש כסף בקופה – וכדאי כמובן לנצל אותו בתבונה ובקצב האופטימלי.
תחומי האחריות של מנהלי כספים בחברות סטארטאפ לפי השלב שבו הן נמצאות
בשלב ה-Seed התפקיד העיקרי של מנהל הכספים – שלרוב יהיה איש מקצוע חיצוני משום שעדיין אין הצדקה למשרה מלאה – הוא לבנות מודל עסקי. בניית המודל תתבצע על בסיס ידע במימון ועשויה לסייע לחברה הצעירה להתפתח בכיוונים האופטימליים מבחינתה, כלומר אלה שבהם ניתן להגיע לרווחים מרביים.
בשלב ה-Series A האתגר הבולט ביותר של מנהל כספים בחברות סטארטאפ הוא להוות מרכיב משמעותי בתהליך גיוס ההון. זוהי צומת קריטית בחיי כל סטארטאפ, ולכן לא כדאי להתפשר על האיכות של מנהל הכספים. הוא זה שמספק למשקיעים את כל המידע הפיננסי הרלוונטי, ובנוסף משקיעים פוטנציאליים שמבקשים להתרשם ממידת הרצינות של הסטארטאפ לוקחים בחשבון גם את היכולות של מי שאחראי על תחום הפיננסים בחברה.
בהמשך הדרך מנהל כספים בסטארטאפ אחראי לוודא שהכסף שגויס לא נשרף בקצב מהיר מדי. בניית תקציב מאוזן ובקרה תקציבית הדוקה מחייבים בקיאות של ממש, ועוד מרכיב בעבודתו של מנהל הכספים הוא תמחור המוצרים שכבר מוצעים ללקוחות.
האיכויות החשובות ביותר של מנהל כספים לחברות סטארטאפ
התכונה החשובה ביותר עבור מנהל כספים בחברות סטארטאפ היא פרואקטיביות. מאחר שכסף הוא נקודת תורפה אפשרית שבלא מעט מקרים עלולה אף להוביל לסגירת החברה, חובה להיות כל הזמן עם היד על הדופק. מנהל כספים שיוזם ולא רק מגיב מאפשר להקדים תרופה למכה, כל מכה, וכך לתרום את חלקו לניווט הסטארטאפ בלי סערות מיותרות עד לגיוס ההון הבא.
כשבוחרים להעסיק מנהל כספים במתכונת של מיקור חוץ – האופציה המומלצת בכל השלבים הראשונים של חיי הסטארטאפ – רצוי לוודא גם את מידת הזמינות שלו. כמו כן נדרשת בקיאות בכל ההיבטים השונים של עבודת מנהל הכספים, לרבות מיסוי, מימון, חשבות שכר, אופציות ועוד.
התועלת שמעניק מנהל כספים לחברות סטארטאפ יכולה להיות גבוהה מאוד כשבוחרים את איש המקצוע הנכון. במקרים רבים מנהל כספים חיצוני יכול להניח את התשתית האופטימלית לבניית מערך פיננסי יעיל, כך שגם לאחר סיום העסקתו עדיין יש לחברה תועלת רבה ממנו. בנוסף בניית התקציב, ניהול תזרים המזומנים תוך בקרה הדוקה שלא תיפרץ מסגרת התקציב, התרומה לגיבוש התוכנית העסקית ולגיוסי הון הם במקרים רבים ההבדל בין כישלון לבין הצלחה של הסטארטאפ למצות את הפוטנציאל שלו.