אספנו עבורכם את הטעויות הנפוצות ביותר של המשקיעים בשוק המניות, וגם כמה עצות ששוות לכם הרבה כסף
1. למכור את המניות שברווח
כאשר שוק המניות בירידות הנטייה של המשקיעים היא לממש דווקא את המניות הרווחיות ולהישאר עם המפסידות מתוך תפיסה שהם אינם מוכנים למכור בהפסד. אסטרטגיה זו מתגלה לרוב כמוטעית. כאשר השווקים יחזרו לעלות, דווקא המניות הרווחיות הם אלה שיחזרו למחירים הגבוהים בעוד שהמפסידות לרוב יישארו בדשדוש.
2. למכור כשהשוק בפניקה
בתקופה של ירידות חדות רצוי לחשוב טוב לפני שרצים למכור מכיוון שרוב הסיכויים שכשיחזרו העליות עד שתחליטו לקנות כבר המחיר יהיה גבוה משמכרתם. לרוב העצה המשתלמת ביותר בתקופות אלו היא פשוט לא לעשות כלום עד שתיגמר הפניקה. זכרו, הפחד הוא האויב הכי גדול של המשקיע העצמאי.
3. להיכנס לשוק בגדול
צריך מיומנות רבה על מנת לחזות את השוק לטווח הקצר ויש הטוענים שבלתי אפשרי, לכן מומלץ לרכוש מניות “טיפין טיפין” שכן אחרת עלול להיווצר מצב בו תיכנסו עם סכום גדול בדיוק בתיקון חד מטה בכך. רצוי לבנות את תיק ההשקעות במנות של בין 25% ל-50% בכל רכישה ובכך תצמצמו את הסיכון ואפשרו לעצמכם לרכוש מניות גם בימי ירידות.
4. לבצע פעולות רבות מידי בתיק המניות
משקיעים עצמאיים נוטים לבצע פעולות רבות מידי בתיק ההשקעות שלהם, מתוך אמונה שניהול אקטיבי של התיק יניב תשואות טובות יותר ומהר יותר. למעשה הם שוחקים את התיק ומשלמים עמלות רבות. עמלת קניה ומכירה של מניה עשויה לנוע בין 0.1% בבתי ההשקעות ועד ל-0.5% מהיקף הרכישה בבנקים, תלוי בברוקר שעובדים איתו ובכוח המיקוח שלך כלקוח.
5. להגדיל אחזקות במניה נופלת
משקיעים נוטים לקנות כמות נוספת מהמניה שמסבה להם הפסדים כבדים, מתוך אמונה שהם מורידים את מחיר הקניה הממוצע והמניה תחזור לטפס. אם אתה מגלה נטייה דומה נסה להיגמל ממנה, אתה רק נותן לסיכון משקל גדול יותר בתיק. רצוי לבדוק מה הסיבה לנפילה ואם זו הרעה מתמשכת בפעילות החברה לפי דוחותיה או הענף שלא בצמיחה כדאי לשקול מכירה.
6. להשקיע במניות מאותו ענף
כולנו שמענו את המשפט “לא שמים את כל הביצים בסל אחד” ולמרות זאת רובנו לא מיישמים אותו. רצוי לפזר את הסיכון בין אפיקי המניות השונים (נדל”ן,בנקים,קמעונאות,אנרגיה,הייטק וכו’) וע”י כך להשיג פיזור יעיל- הפיזור אומנם לא מגדיל את הסיכוי להשיג תשואה טובה יותר אך בהחלט מקטין את הסיכון.
7. להשקיע במניות במחירי שחקים
הרצון להרוויח מניע את המשקיעים לרכוש מניות רק משום שהן עולות בכל יום, אפילו ללא סיבות כלכליות- באז סביב מניה. אם אתם מחזיקים במניה שיש סביבה באז והיא תופסת את הכותרות הראשיות זהו בדיוק הרגע למכור.
8. להתאהב במניה
משקיעים נוטים לחזור ולקנות מניה רק משום שבעבר הם עשו עליה “מכה”, ללא התחשבות במחיר המניה, במכפילים שלה, בענף ובמצב עסקיה. לרוב פעולות שכאלו יחזירו לשוק את הרווחים של המשקיע.
9. סבלנות ועוד פעם סבלנות
שוק המניות יעיל מאוד בהעברת נכסים מהמשקיע חסר הסבלנות למשקיע הסבלני, זכרו- השקעות הן עסק לטווח ארוך. כולנו עושים טעויות וברור כי לא כל העסקאות נגמרות ברווח ,אבל הוכח שעם הרבה סבלנות, בטווח הארוך אפיק המניות מניב את התשואה הגבוהה ביותר.
10. קרן נאמנות מול תעודת סל
מנהלי קרנות הנאמנות לא מצליחים להכות את שוק המניות לטווחים ארוכים, לכן מי שרוצה להשקיע במניות דרך קרן נאמנות רצוי שיעשה בדיקה קצרה אלו קרנות השיגו את התשואה הגבוהה ביותר בחודשים האחרונים ולרכוש אותן. מניסיון העבר סביר להניח כי הקרן לא תצליח לעשות זאת יותר משנתיים שלוש רצוף ולכן רצוי לעשות את השינויים הנדרשים.
למי מאיתנו שאין את הידע או הרצון לעשות את הבדיקה מומלץ להשקיע במדד עצמו דרך תעודת סל.
11. תנודתיות
תנודתיות היא חלק מהמשחק, מי שלא מוכן לספוג הפסדים כנראה גם לא יצליח להשיג רווחים ולכן לא רצוי להשקיע באפיק המנייתי. עבור משקיעים כאלה שוק ההון מספק חלופות רבות שלרוב טובות יותר מהפיקדונות בבנקים.