שוק תעודות הסל החל בארה”ב בשנת 1993 כאשר הונפקה בו תעודת הסל הראשונה. מאז ועד היום תחום תעודות הסל בארץ ובעולם הפך לפופולארי מאוד וכיום מנוהלים בו נכסים בהיקף של מאות מיליארדי דולרים. בארצנו הקטנטונת בלבד יש עשרות תעודות סל מסוגים שונים ומספר לא קטן של מנפיקים שנכנסו לתחום הלוהט. אז…
מהי תעודת סל
תעודות סל הן ניירות ערך הנסחרים בארץ ובחו”ל אשר עוקבות אחר מדדים רבים ומגוונים של נכסי בסיס, ממניות ואיגרות חוב ועד סחורות ומטבעות. התעודות הן תעודות התחייבות המאפשרות למשקיע לרכוש מעין “סל” סחיר של המדד אליו הם רוצים להיצמד והכול בקלות רבה ובעלויות נמוכות. תעודות הסל נקראות גם מוצרי מדדים ובאנגלית- ETF (Exchange Traded Funds).
תעודות סל בארץ ובעולם
התעודה הראשונה בעולם אשר החלה להיסחר בשנת 1993 בארה”ב עקבה אחר מדד ה-S&P 500 האמריקאי. לאחר מכן, בשנת 2000, גדל שוק תעודות הסל והחלו לסחור בהן גם באסיה ובאירופה.
בישראל החלו המשקיעים לסחור בתעודת הסל הראשונה במרץ 2001 כאשר בית ההשקעות “פסגות-אופק” השיק תעודת סל על מדד ת”א 25. כשנתיים לאחר מכן הצטרפו תעודות סל נוספות של גופים הפועלים בשוק ההון המקומי. ככל שחלפו השנים תעודות הסל נהיו מתוחכמות יותר ועלויות המסחר בהן ירדו עקב התחרות בשוק.
חשיבות תעודות הסל
תעודות הסל הפכו פופולאריות ביותר ומשמשות כמכשיר השקעה המהווה תחליף למשקיעים עבור רכישת קרנות נאמנות העוקבות אחר מדד (אינדקס), רכישת חוזים ורכישת נכס בסיס. תעודת הסל זכתה לחשיבות הראויה לה רק לאחר שנעשו מחקרים רבים בשוק ההון המוכיחים שרוב ההשפעה על תשואת תיק ההשקעות נובעת מפיזור סיכונים נכון ומחלוקת הכספים לאפיקים שונים ולא ממציאת “מניות מנצחות” כפי שהיה נהוג לחשוב קודם לאחר (ויש רבים שעדיין חושבים כך). בנוסף גילו, שרוב מנהלי ההשקעות, בייחוד בתחום המניות, לא מצליחים “להכות” את המדד בו הם מתחרים וגם כאשר מצליחים זה לשנה שנתיים לכל היותר וכמעט ולא קיימים מנהלי השקעות שהצליחו בכך לתקופות ארוכות יותר.
סוגי תעודות סל
תעודות סל “מדדיות”- תעודות סל אלו עוקבות אחר מדדי מניות ואג”ח בארץ ובעולם. מדדים עיקריים אליהם “נצמדות” תעודות הסל הם מדד ת”א 25 ות”א 100, מדדי אג”ח ממשלתי, מדד תל בונד של אג”ח חברות, מדדים לפי סקטור כמו מדד הנדל”ן או הבנקים ומדדים כנ”ל בשווקים פיננסים בבורסות בחו”ל.
תעודות סל מט”ח- עוקבות אחר שער המטבע ונושאות את הריבית שלו.
תעודות סל סחורות- מכיוון שיש קושי להחזיק את הסחורה בביתנו, תעודות סל אלו מאפשרות לנו לעקוב אחר מחירי סחורות נפוצות כמו נפט, זהב, תירס, גז ואפילו אחר מחיר בשר החזיר בעולם.
תעודות סל בחסר- תעודות סל העוקבות באופן הפוך אחרי מדד מסוים. לדוגמא, אם מדד מסוים ירד 2% תעודת הסל תעלה 2% ובכך מאפשרת תעודת הסל למשקיעים ליהנות גם מירידות בבורסה.
תעודות סל מורכבות- ישנן תעודות סל מורכבות ממספר סוגים. למשל תעודות המאפשרות למשקיע לעקוב אחר מספר מדדים בפרופורציות מסוימות אך אינן קיימות עדיין בבורסה בת”א. סוג נוסף של תעודות סל מורכבות שדווקא כן קיים בשוק הישראלי הוא תעודות סל ממונפות לדוגמא “פי 3” העוקבות אחר מדד מסוים במכפלה של 3, כלומר, במידה והמדד ירד 1% תעודת סל ממונפת שכזו תרד 3%.
איך משקיעים בתעודת סל
על מנת לקנות ולמכור תעודות סל לא צריך יותר מאשר חשבון השקעות פשוט. תעודות סל נסחרות לאורך כל היום כפי שנסחר כל נייר ערך רגיל. לכן, כל מה שצריך זה למצוא את תעודת הסל הרצויה, לעבור לספר הפקודות ולשלוח הוראת קניה או מכירה. כמובן, שכמו בביצוע פעולה ברוב ניירות הערך על קניה או מכירה של תעודת סל יש עמלות שגובה המוסד הפיננסי דרכו חשבון ההשקעות שלכם מתנהל.